Alkmaar met kinderen | 17x Kinderuitjes (Dagje uit of Citytrip)

0

Wat is er te doen in de Noord-Hollandse stad Alkmaar met kinderen? Wij komen graag in deze stad met het gezin. De stad is overzichtelijk, er is een mooi centrum met leuke terrasjes en er zijn veel activiteiten te doen. Omdat we hier heel geregeld komen met de kids, lees je hier al onze insidertips voor een dagje uit of een stedentrip naar Alkmaar!

Alkmaar, de stad van de kaas, de stad van AZ en een stad met een mooi oud centrum. Ook de ligging is ideaal, met een treinstation in het centrum en de duinen en het strand op fietsafstand. Combineer het bezoeken van de bezienswaardigheden en musea in Alkmaar, met een middag strand in Bergen aan Zee of Egmond aan Zee. Mijn favoriete strandtent is trouwens Deining, bij Castricum aan Zee.

Wat is hier te doen voor gezinnen tijdens een dagje uit of een weekendje weg? Wij delen enkele leuke tips voor Alkmaar en de omgeving van Alkmaar. Ook staan er onderin dit artikel tips voor familiekamers en kindvriendelijke vakantieparken.

Alkmaar met kinderen ontdekken

Elfendeurtjesroute

Een leuke manier om het centrum van deze stad te ontdekken is aan de hand van de Elfendeurtjesroute. In 25 etalages en op bijzondere plekjes zijn er deurtjes en het is aan de kinderen om deze te vinden. Je kan de route ophalen bij VVV Alkmaar of via de link op de site.

Grachtenrondvaart

Wil je de stad vanaf het water zien en ontdekken? Dan kan je een grachtenrondvaart boeken. Deze zijn ook leuk voor de kids, onder andere omdat je steeds moet bukken bij de 20 bruggen op de route. Hier boek je een tour.

Fietstour

Tijdens de Bajabikes Alkmaar Fietstour ga je met een ervaren gids op fietstocht door de stad. In ongeveer 2 uur tijd neemt de gids jullie mee langs de bekendste highlights. Er zijn kinderzitjes beschikbaar voor € 5,- toeslag. Tieners kunnen zelf meefietsen natuurlijk!

Speurtocht door Alkmaar met kinderen

Als je het centrum van Alkmaar wilt ontdekken met jonge kinderen, dan is het wellicht een idee om dat te doen met een speurtocht van Verhaalvontuur. Hierbij ga je met een missiekaart en telefoon op tablet op pad door de binnenstad! Je start bij het bekende café Anne en Max en de tocht eindigt in de buurt van de molen.

Alkmaar met kinderen | Bezienswaardigheden

 1. Kaasmarkt Alkmaar
 2. Grote Sint Laurenskerk
 3. Stedelijk Museum

Kaasmarkt

Als je op de juiste dag in Alkmaar bent dan kan je een bezoek brengen aan de Kaasmarkt. Dit is op vrijdag, van maart tot en met september, van 10.00 tot 13.00 uur. Het vindt plaats op het Waagplein in het centrum van de stad en je ziet kaasdragers en handelaars. Dit is de oudste en grootste kaasmarkt van Nederland. Eerder waren er ook kaasmarkten voor kinderen, waarbij de kids uitleg op maat krijgen.

Ga daarna door naar het Kaasmuseum. Hier is er een stickerspeurtocht bedacht en er zijn spelletjes te doen door de kinderen.

Stedelijk Museum Alkmaar

Het Stedelijk Museum Alkmaar is een aanrader om te bezoeken. Dit is één van de oudste musea van Nederland. Voor alle bezoekers, dus ook kinderen, zijn er gratis opdrachtkaarten. In totaal zijn er achttien verschillende teken-, doe- en doordenk opdrachten. Er zijn makkelijke opdrachten, gemiddelde opdrachten en moeilijke opdrachten. Het doel hiervan is om op een andere manier naar kunst te gaan kijken.

Wij waren hier tijdens de herfstvakantie met de kinderen. Het museum bestaat uit drie verdiepingen met drie verschillende tentoonstellingen. Onderin was er een tentoonstelling over de Gouden Eeuw van Alkmaar, wat ontzettend interessant is om te ontdekken voor volwassenen. De kinderen gingen enthousiast aan de slag met de opdrachtkaarten. En daarna zaten ze rustig te kleuren bij de entree terwijl ik in het museumcafé zat.

Stedelijk Museum ALkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar

Doen in Alkmaar met kinderen

De Batavier

Een tof speelpark om te bezoeken als je in Alkmaar met kinderen bent is De Batavier. Kinderen kunnen hier spelen, klimmen en ravotten. Daarnaast zijn er verschillende attracties en er is een speeltuin. Ook is er een midgetgolfbaan. Ouders wachten rustig op het terras of in het restaurant.

Botanische tuin Alkmaar

Als wij een stad bezoeken met de kinderen dan gaan wij ook graag naar de botanische tuin, als die er is. In Alkmaar is er een botanische tuin. Fijn is dat je in een mooie en natuurlijke omgeving rondloopt en even op adem kan komen. De kinderen vinden het leuk om de verschillende planten te ontdekken.

In de botanische tuin Alkmaar is een bezoekerscentrum, terrassen en een theepluktuin. Je ziet er onder andere een Amerikaanse prairietuin, een insectentuin, rotstuin, heidetuin, ijsvogelkijkhut, vacuüm aquarium in de vijver en een bak met vleesetende planten. 

Natuurspeeltuin Sint Pancras/Alkmaar

De natuurspeeltuin Sint Pancras/Alkmaar is groot en groen. Hier is er onder andere een waterpomp, een fort, boomhut en een nestschommel. Daarnaast is er veel ruimte om rond te rennen en om bijvoorbeeld te voetballen.

Een andere natuurspeeltuin in Alkmaar-Noord is de Natuurspeelplaats Rekerhout. Je kan hier in de verschillende natuurlijke elementen spelen en er zijn ook speeltoestellen. Vlakbij zijn speelweiden en een kinderboerderij.

Adventure Trail 

De Adventure Trail bij Alkmaar is echt een daguitje. Met kinderen vanaf een jaar of zeven kan je dit doen en je bent zo’n 7 tot 9 uur zoet. Wat ga je doen? Je wandelt door de Bergense duinen, bossen en strand, je gaat kanoën en je fietst door de duinen en pittoreske dorpjes. Onderweg zijn er allerlei uitdagende opdrachten en je moet op verschillende manieren navigeren.

Hoornse Vaart

Wij combineren culturele dingen bezoeken vaak met echte kinderactiviteiten. Bijvoorbeeld naar een leuk zwembad gaan. In Alkmaar met kinderen kan je daarvoor terecht bij de Hoornse Vaart. Er zijn hier diverse zwembaden, er is een buitenbad, een waterspeeltuin en een golfslagbad. Ook heb je er een glijbaan, duikplanken en de bucketgame. Ontspannen kan bij de WellnessFaciliteiten.

Kinderboerderijen Alkmaar

Een van de activiteiten waar je de kinderen meestal wel een plezier doet is naar een kinderboerderij gaan. In Alkmaar kan je bijvoorbeeld naar Stadsboerderij De Hout gaan. Hier is er een speelplek in de Kabouterhoek, er is een kinderboerderij en een hertenkamp. De toegang is gratis!

Kinderboerderij Rekerhout ligt in stadspark Rekerhout. Naast de kinderboerderij is hier een theehuis, kruidentuin en een educatief centrum. De kinderboerderij is niet alle dagen geopend.

Stedelijk Museum Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar

Schaatsen bij de Meent

Leuk om te doen in de wintermaanden: schaatsen op de schaatsbaan. Er is hier een half overdekte 400-meterbaan. Daarnaast is er een ijshal van 30 bij 60 meter.

Omgeving Alkmaar met kinderen | 15x Kinderuitjes

Ook in de omgeving van Alkmaar is veel te doen voor gezinnen. Wij delen een aantal leuke tips.

Heilooërbos 

Het Heilooërbos ligt bij Heiloo, net buiten Alkmaar. Het is een mooi en oud wandelbos. Op de Kattenberg staat de zogenaamde Snoepjesboom, die moet je natuurlijk even bekijken.

Alkmaar met kinderen

Skagaventure Schagen

Skagaventure is een veelzijdig uitje in Schagen: hier kan je karten en lasergamen en er is ook een trampolinepark en een indoor speeltuin.

Buitencentrum Schoorlse Duinen 

Vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen, uiteraard in de duinen, zijn allerlei routes uitgezet. Daarnaast is er een leuke natuurspeeltuin en een kabouterpad. In het Buitencentrum zijn er geregeld exposities en er is een restaurant. Lees ook de andere tips voor Schoorl.

Recreatiegebied Geestmerambacht met Speelpark de Swaan

Bij het recreatieterrein Geestmerambacht in Langedijk is er voldoende te doen. Zo is er een avontuurlijke speeltuin, er zijn paviljoens en je kan er natuurlijk wandelen en fietsen. In de zomermaanden zwem je in het meer.

Ook leuk in de zomermaanden is om naar het Speelpark De Swaan te gaan, dat in dit recreatiegebied ligt. Hier zijn onder andere vijf speeltuinen, sportvelden, springkussens, skelters en waterfietsen.

SKEEF

Bij SKEEF in Heerhugowaard kan je het water op. En dan wel op een hele leuke manier. Hier leer je waterskien en wakeboarden. Liever iets rustigers? Je kan er ook leren suppen.

Museum Kranenburgh

Het Museum Kranenburgh ligt in Bergen, een kunstenaarsdorp net buiten Alkmaar. In het museum is veel te ontdekken voor de kinderen en in de tuin bij het museum ook. Op zondagen en op feestdagen is er Studio C: creatieve workshops voor kinderen. Lees al onze tips voor Bergen en Bergen aan Zee!

De Hoep

Als je naar Castricum gaat dan is het leuk om naar Bezoeekrscentrum de Hoep te gaat. Dit ligt in het waterwingebied in het Noordhollands Duinreservaat. In het bezoekerscentrum leren de kinderen het een en ander over het zuiveren van water. Er starten hier een aantal wandelingen die speciaal voor de kids zijn gemaakt.

Combineer je bezoek met het naastgelegen Johanna’s hof, met dieren, een restaurant en een speeltuin.

Museum Broekerveiling

Museum Broekerveiling

Een leuk en kindvriendelijk museum in Broek op Langedijk is het Museum Broekerveiling. Dit is de oudste (doorvaar)groenteveiling ter wereld. In het museum doe je mee aan een echte veiling, je kan een rondvaart maken, dwalen door de lighallen, een speurtocht lopen en de diereneilandjes bezoeken. Blogger Alyt had vooraf niet gedacht dat het bezoek aan dit museum in de buurt van Alkmaar met kinderen zo leuk en gevarieerd zou zijn. De Broekerveiling is een unieke beleving voor jong en oud en is absoluut een aanrader voor kinderen!

Land van Fluwel

Het Land van Fluwel is een grote speeltuin. Tussen de bollenvelden bij Sint Maartenszee is er onder andere een verstoppertjebos, klimparcours en een blote voetenpad.

Holle Bolle Boom

Blogger Jolanda was met haar peuter bij de Holle Bolle Boom. Hier zijn er drie verschillende belevenissen: binnen, buiten en plons. Daarom is er een grote hoeveelheid aan speelruimte.

Holle Bolle Boom

Vlindorado

In de vlindertuin Vlindorado sta je middenin de kleurrijke wereld van het tropisch regenwoud. Er zijn stapstenen in de vijver, er is een speurtocht, er zijn speelhuisjes en je kan de vissen en schildpadden voeren.

Stranden

Alkmaar ligt in de buurt van het strand en daarom is het leuk om een dagje Alkmaar te combineren met naar het strand gaan. Er zijn verschillende kindvriendelijke strandtenten te vinden.

 • Deining aan Zee is een aanrader in Castricum, met een speelplaats en een voetbalplaats.
 • Ga je naar Hargen aan Zee dan vind je net voorbij Laguna Beach een enorm speelschip. Bij Strandpaviljoen Hargen is een speeltoestel, voetbaldoeltjes en een volleybalnet.
 • Strandpaviljoen Bad Egmond heeft speeltoestellen voor de kids.
 • Niet aan het strand maar in de duinen: Restaurant Duinvermaak. Aan de rand van het Bergense bos eet je pizza’s en pannenkoeken. Bij het restaurant is een grote speeltuin. Aan het strand van Bergen ga je bijvoorbeeld naar De Jongens.

Eilandspolder

De Eilandspolder is een natuurgebied bij De Rijp. Huur een kano of een bootje, neem een picknick mee, en ga op pad. Er zijn in dit gebied ingerichte eilandjes om te gaan picknicken.

Dierenpark Blanckendaell Park

Het dierenpark Blanckendaell Park is een kleine dierentuin in de kop van Noord-Holland. Hier is onder andere een savanne, speeltuin, museum en een molen.

Alkmaar met kinderen

Kindvriendelijke restaurants Alkmaar

Ontbijten, lunchen, uiteten of koffie drinken in Alkmaar met kinderen? Deze plekken zijn fijn om heen te gaan:

 1. De Gasfabriek, een restaurant met een grote tuin. Hier zat ik van de zomer met de kinderen. Zij speelden op de trampoline en op de zandhoop. Ook stond er een zwembadje.
 2. Anne & Max voor de koffie, taart en broodjes. Met een tuin en een speelplek voor de kids.
 3. Suzette Crêperiebar heeft natuurlijk crêpes en daarnaast onder andere poffertjes en wafels. Er is een tuin en een speelhoek.
 4. Stadsstrand De Kade is een stadsstrand op de Noorderkade met een paviljoen en een zandstrandje.

Kindvriendelijk overnachten Alkmaar

Langer in Alkmaar verblijven? Dan zijn dit fijne plekke om te overnachten in de stad met het gezin:

 • Luxe overnachten kan bij het Grand Hotel Alkmaar. Dit 4-sterrenhotel is gevestigd in een historisch gebouw in het hart van Alkmaar.
 • Familie Hotel & Apartments Alkmaar is een ruim appartement met uitzicht op de stad. Er zijn zes eenpersoonsbedden.
 • FAB city apartment heeft twee slaapkamers.
 • Blooming hotel ligt in Bergen, om de hoek van Alkmaar, aan de rand van het bos en de duinen. Er is een zwembad bij het hotel!

Vakantieparken rondom Alkmaar met kinderen

Ook kan je kiezen voor een weekendje weg of een vakantie in de regio Alkmaar! Deze vakantieparken zijn aanraders voor gezinnen.

Landal Residence Berger Duinen

Het kleinschalige en luxe vakantiepark Landal Residence Berger Duinen, dit is onze review, ligt in Schoorl. De vrijstaande vakantiehuizen zijn nieuw en pas sinds december 2022 in de verhuur! Het Buitencentrum van de Schoorlse Duinen ligt op maar 200 meter lopen.

 • Wandel- en fietsparadijs de Schoorlse Duinen om de hoek
 • Strand en Noordzee

Strandappartementen Residence Westduin

Op 15 minuten lopen van het strand van Petten aan Zee ligt het vakantiepark Landal Residence Westduin. Je rijdt in zo’n 20 minuten naar Alkmaar. Je verblijft in de duinen van Noord-Holland, in een luxe verblijf.

 • 15 minuten wandelen van het strand
 • Fietsverhuur

Kustpark Egmond aan Zee

Het Kustpark Egmond aan Zee is een leuk vakantiepark bij Egmond. Je verblijft in een van de chalets en de kinderen vermaken zich in het buitenzwembad of in de Kids Club.

EuroParcs Koningshof

Ook het vakantiepark EuroParcs Koningshof ligt in de omgeving van Alkmaar, bij Schoorl en aan de rand van Nationaal Park de Schoorlse Duinen. Het park wordt omringd door bos, is slechts 7 kilometer verwijderd van het strand en het ligt op loopafstand van Schoorl.

 • Tafeltennis
 • Speeltoestel(len)

Dat waren ze, onze tips voor Alkmaar met kinderen. Mis jij tips, deel die dan met ons!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.