Aken met kinderen | 21x Tips & activiteiten

ā€œMam, komen we wel echt weer snel terug?ā€ was de vraag van de dochter van Esther (5) na een paar dagen Aken. DĆ”t is altijd een goed teken! Esther reisde met haar gezin naar deze Duitse stad net over de grens bij Vaals en ontdekte alle hotspots. Ze deelt wat je doet in Aken met kinderen en waarom je naar deze stad gaat.

Aken ligt op slechts twee uur rijden afstand van Utrecht, prima te doen dus! En ook is deze stad heel goed per trein bereikbaar, waarbij je uitstapt in hartje Aken. Onze kinderen zijn 5 en 2 en dan is zoā€™n afstand net leuk. Een stedentrip Aken met kinderen is dus heerlijk voor een weekendje weg net over de grens. Je combineert de stad gemakkelijk met een vakantie in Zuid-Limburg of ga naar Aken als tussenstop op doorreis naar het zuiden!

Drielandenpunt
Drielandenpunt

Aken met kinderen

Aken heeft verrassend veel leuke dingen te doen met kinderen! We waren er drie dagen en hebben ongelofelijk veel gezien en gedaan. Ik geef je een overzicht van onze hoogtepunten:

Rondwandeling door de stad

Bij de VVV kun je een rondwandeling door de stad boeken. Onze Nederlands sprekende gids leidde ons langs de mooiste plekjes in de stad. Hij hield goed rekening met onze twee kinderen door het programma aan te passen.

Wij vinden het echt een aanrader om met een gids de stad te verkennen! Naast de bekende toeristische trekpleisters (zoals het Raadhuis), liet hij ons ook minder gangbare dingen zien. Zo mochten we een kijkje nemen in de oude apotheek en de kloostertuin. Meer informatie over het organiseren van zoā€™n stadswandeling met kinderen? Dat kan via de VVV.

Aken citytour

Zo maakten we tussendoor een pitstop in een fantastische speelgoedwinkel en werd er een snoepmomentje ingelast van de Akense lekkernij ā€˜printenā€™.

De warmwaterbron Elisenbrunn sloegen we natuurlijk niet over. Bijzonder is dat het water dat uit de kraan komt 50 graden is en enorm naar rotte eieren stinkt. Deze bronnen zijn al eeuwenlang de trekpleister van de stad en zorgden ervoor dat destijds de Romeinen Aken als badplaats verkozen.

Dierentuin Aachen

Dierentuin: Aachener Tierpark Euregiozoo

Aken heeft een eigen dierentuin, dus dat mag je natuurlijk niet missen als je met kinderen de stad bezoekt. Het is een heel groen park, waar je lekker in kunt ronddwalen. Als je daar al aan toe komt trouwens, want er zijn ook flink wat speelplekken waar onze kinderen niet van weg te slepen waren!

Hoogtepunten waren de luipaarden, apen (natuurlijk), maar ook de dromedarissen scoorden hoog op het ā€˜he-kijk!!ā€™ ladder. Wat ik zelf ook heel leuk vond is dat er veel kleine dieren in het park zijn, die je niet standaard in een dierentuin tegen komt.

En voor de toegangsprijs hoef je het niet te laten trouwens, voor slechts 6.50 kom je als volwassene al het park in. Dat zijn even andere prijzen dan een dagje Artis! (Website)

Speeltuin Aken

Centre Charlemagne

Nog redelijk nieuw is dit museum dat gewijd is aan Karel de Grote en de geschiedenis van de stad. Karel de Grote zette in zijn regeerperiode (768 tot 814) de stad Aken op de kaart en is onlosmakelijk verbonden met de stad. Het museum is interactief. Geen stille ruimtes dus waar je niets mag aanraken! Ook hier werden we weer rondgeleid door een gids, die ons enorm veel informatie gaf over de geschiedenis van haar stad.

Ik vind het wel een museum voor iets oudere kinderen dan de onze (die haakten na een tijdje wel af, de mediafilmpjes vonden ze interessanter). Maar houden jouw kinderen van geschiedenis, dan is dit museum echt een aanrader om naartoe te gaan.

Aken

Ludwig Forum Aachen

Dit museum was echt een topper bij onze oudste. In dit museum voor moderne kunst vindt steeds een tentoonstelling plaats, waarbij tot 22 juni 2019 virtual reality centraal stond. Met een VR bril zelf door een woestijn heen zwiepen, dat maakte grote indruk! (Website)

zwembad Aachen

Zwembad Elisabethhalle

EĆ©n van de leukste tips die we kregen tijdens onze rondleiding was het zwembad Elisabethhalle, dat je vlakbij de Dom vindt. Dit Jugendstil gebouwde bad is echt bijzonder om te zien. Je kunt er ā€“ met uitzondering van zondag ā€“ elke dag terecht om even lekker te zwemmen. Neem je zwemspullen mee dus, als je naar Aken gaat!

Dom Duitsland stad

De Dom

Mag je natuurlijk niet overslaan als je in Aken bent, de Dom. Deze prachtige kerk is niet te missen. Ons bezoek was er wel eentje in de categorie ā€˜flitsā€™, want onze tweejarige had al snel door dat zingen zorgde voor veel lachjes van bejaarde mede-bezoekers. Wel zorgde dat ervoor dat wij snel weer buiten stonden.

carrousel Aachen

Boekenwinkel Mayersche Buchhandlung

Het is misschien een beetje een bijzondere tip, maar deze boekhandel mag je niet overslaan met kinderen. Hij heeft namelijk een fantastische speelgoedafdeling op de eerste verdieping, perfect dus als het even regent!

Het leuke is dat kinderen met veel speelgoed kunnen spelen: er staat bijvoorbeeld een treintafel en een carrousel. We zijn er twee keer teruggekomen, omdat ze graag nog even een rondje wilden doen!

Carolus Thermen

In Aken mag je naar de Carolus Thermen met kinderen vanaf 6 jaar. Dit zijn prachtige thermale baden met thermaalwater uit de bronnen van Aken! Er zijn binnen- en buitenzwembaden, het gebouw is prachtig en er zou zelfs een glijbaan zijn.

Aken met kinderen

Leuke restaurants in Aken met kinderen

Geen restaurantjes in Aken met speelhoeken (of wij hebben ze gemistā€¦.), maar genoeg plekken waar je relaxt met kinderen wat kunt eten en drinken. Op de meeste plekken vind je wel kinderstoelen en een verschoningsplek. Tips:

  1. Marcellan: Prima Duits eten voor een prima prijs. Mooie locatie ook, met een grote tuin waar je in de zomer fijn kunt zitten.
  2. Mama und Papa Thai: Op de PontStraBe zit dit restaurant (een tip van onze gids), waar je echt goede sushi eet. Lekker en niet duur. Sowieso is de Pontstrabe een leuke straat waar je veel restaurantjes vindt.
  3. Domkeller: Hartje centrum met een goede bierkaart. Lief personeel en je kunt er ook eten, dat levert het restaurant ernaast. Goed om eind van de middag even een biertje te drinken.
  4. Nelis (waarschijnlijk is het deze): We zijn nogal koffieliefhebbers en dan zit je bij Nelis wel goed. Goede koffie, lekkere sandwiches en de taart zag er ook heerlijk uit (maar daar hadden wij helaas geen plek meer voor). Erg relaxte sfeer ook, fijn met kinderen.
  5. Leni Liebt Kaffee: Wij liepen er twee keer binnen en beide keren zat het vol. Niet getest dus, maar alles zag er zo lekker uit en de reviews zijn zo goed dat ik het aandurf deze op de tiplijst te zetten. Heb je wel een plekje weten te bemachtigen, laat me dan even weten wat ik heb gemist!
  6. Van den Daele: Bekende taartsalon, waar je dus ook echt even een taartje moet gaan eten. Is er beneden geen plek dan vast boven wel, waar je verschillende ruimtes hebt om je koffie met taart te nuttigen.
  7. Printen: Deze echte Akense lekkernij is niet te missen, je vindt talloze bakkerijen die het verkopen. Noris is de meest bekende met meerdere vestigingen in de stad, onder andere op het Domplein. De Printen komen zowel in harde als zachte vorm en dan weer zonder of met chocolade. Wij konden niet kiezen, we vonden ze allemaal lekker!

Omgeving Aken met kinderen

In Aken en omgeving is er veel te doen, ook voor gezinnen. Op de heenweg naar Aken maakten we een tussenstop bij het drielandenpunt in Vaals. Het blijft bijzonder om in alle drie landen tegelijk te staan. Er zit ook een hoge uitkijktoren bij, en een labyrint. Dat laatste hebben wij niet gedaan met onze kinderen, maar lijkt me erg leuk om te doen als je kids iets ouder zijn. Daarnaast zijn er veel leuke wandelroutes in dit gebied en er is een grote, gratis speeltuin met terrasjes rondom.

Een andere tip in de omgeving van Aken is om het Zuid-Limburgse plaatsje Valkenburg te bezoeken. Dit ligt in het sprookjesachtige Heuvelland en tijdens de decembermaand verandert het in een kerststadje. Je kan met jonge kinderen naar het Sprookjesbos gaan, er is AGoGo met paintballen, minigolf, lasergamen, tokkelen en rodelen. Er zijn diverse mooie wandelroutes rondom Valkenburg en er zijn veel leuke cafĆ©s en ook grotten om te ontdekken.

Praktische tips stedentrip Aken met kinderen

Overnachten in Aken

We verbleven voor deze reis in het Mercure Aachen Europaplatz. Als je aan komt rijden ziet deze betonkolos er niet het meest charmant uit, maar dat gevoel verdwijnt zodra je een voet over de drempel zet. Wat een fijn hotel! Ze hebben er familiekamers waarbij je met zā€™n viertjes op een kamer slaapt, ideaal met kleine kinderen vind ik. Verder is er een buitenzwembad en speeltoestel, dat lijkt me voor in de zomer heel fijn.

Waar we echt enorm van genoten hebben is het ontbijtbuffet, dat was hier Ć©cht goed. Vers en enorm veel keus, je start met een goed gevulde maag aan een dagje sightseeing in Aken. Wel zit je iets verder af van het centrum, dus het is of even lopen, of met de auto of ander vervoer. Voor ons geen probleem, wel goed om even te weten.

Bereikbaarheid Aken met kinderen

Aken ligt net over de grens van Zuid-Limburg, bij Heerlen. Je rijdt er gemakkelijk heen met de auto. Andere optie is om met de trein te gaan, kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis mee. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is.

Milieuzone

Twee kleine praktische puntjes voordat je naar Aken reist. Zorg ervoor dat je in Aken een sticker op je auto hebt voor de milieuzone, want anders riskeer je een fikse boete. Koop deze online voor je vakantie!

Pinnen

Verder is in Aken ā€“ net als in veel delen van Duitsland ā€“ het heel gewoon om in restaurants en cafĆ©s met cash te betalen. Een pinapparaat hebben ze vaak niet. Zorg er dus voor dat je wat contant geld op zak hebt als je de stad gaat verkennen.

Stedentrip Aken met kinderen | Terugblik

Wij vonden Aken verrassend leuk! Het is een hele sfeervolle stad, met van alles wat. Een dierentuin, cultuur, musea, speelpleintjes en leuke restaurantjes en cafƩs. Het is er een stuk goedkoper dan in Nederland en je bent er met de auto zo. Echt een aanrader om eens een weekendje of dagje naartoe te gaan met je kinderen! Meer weten over wat je allemaal kunt doen in Aken? Check dan de website van de VVV.

Ga je naar Aken binnenkort? Laat me weten wat je ervan vond, wij gaan in ieder geval zeker nog een keer terug!

Meer lezen?

Aken met kinderen
ken met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn