Autovakantie met kids | 9x Tips & leuke autospelletjes

0

Een autovakantie met kids, hoe pak je dat aan? Marilyn reist vaak met haar gezin per auto. Of het een weekend tripje is, of een vakantie naar Noorwegen of naar Kroatië: het gaat per auto. In deze blog deelt zij haar geheimen voor lange autoritten met het gezin.

Een autovakantie met kids, ik hoor jullie al denken. “Liever het vliegtuig want dan zijn we sneller op onze bestemming”. of “Onze kids kunnen thuis alleen maar ruzie maken, ik ga ze heus niet urenlang naast elkaar zetten in een te kleine auto”. Allemaal goede redenen, maar ik ben ervan overtuigd dat als je nog eens probeert en je meer voorbereid bent, dat het dan helemaal anders zal zijn. In dit blogbericht probeer ik jullie op goede weg te zetten.

Lees ook: tips voor autoritten met jonge kinderen

Onze tips voor een autovakantie met kids

Vanaf het moment dat je in de auto zit, begint je avontuur

Bespreek de reisplannen goed op voorhand met je kinderen. Vertel hen hoe het vervoer exact zal verlopen, hoeveel landen je zal doorkruisen. Kinderen kijken er dan erg naar uit en vinden het leuk om iets nieuws te proberen. Hoe cool is het niet om met de gezinsauto de boot op te gaan?

Timemanagement

Je bepaalt zelf wanneer je vertrekt (eventueel ’s nachts vertrekken om wat extra uren rust te gunnen aan de kinderen) en waar én wanneer je een tussenstop maakt om iets leuks te beleven of om het perfecte vakantiekiekje te schieten.

Als je merkt dat je tijdschema overhoop ligt door te veel files of te veel stops, dan kan je je plannen makkelijk aanpassen: eet je lunch in de auto, maak minder stops en huppakee you’re back on track!

Overal leuke stopplaatsen

Als je het autozitten even beu bent, dan vind je overal speeltuinen en picknickplaatsen. Een halfuurtje frisse lucht kan wonderen doen voor zowel de ouders als de kids. Bekijk bijvoorbeeld deze tussenstops onderweg naar Zuid-Frankrijk.

Familytime

In de auto moet je ook echt met elkaar bezig zijn en daardoor leer je elkaar als gezin ook echt beter kennen. In ons alledaagse leven is iedereen bezig met taakjes, hobby’s, noem maar op waardoor je vaak te weinig aandacht hebt voor elkaar. Op vakantie heb je eindelijk tijd om te kunnen genieten van elkaar, probeer dat dan ook te doen tijdens de autovakantie met kids.

Grote vrijheid en wendbaarheid

Je kan op vele plaatsen komen op een korte tijd. Het openbaar vervoer kan je niet altijd tot de mooiste plaatsen brengen, met de auto heb je de vrijheid om zelf op ontdekking te gaan. Zo kan je onderweg naar je vakantiebestemming een leuke tussenstop maken. Eva stopte op weg naar Jutland in het leuke Hamburg.

Flexibiliteit

Je bent niet afhankelijk van uurschema’s en vertragingen van het openbaar vervoer. Time is money en hoe meer qualitytime hoe beter.

Lees ook: tips voor tussenstops in Duitsland

Minder kopzorgen

Je moet je geen zorgen maken over het gewicht van je koffer, wat je al dan niet kan meenemen op vakantie. Reis je met de auto dan is het eenvoudig: past het in de kofferbak, dan kan het mee.

Proviand meenemen tijdens de autovakantie met kids

Handig voor de gluten- en lactoseintoleranten. Gewoon je proviand meenemen, zo geen eindeloze zoektocht naar het gepaste eten. Dat bespaart je heel veel buikpijn en kopzorgen. (In de Scandinavische landen tevens ook handig om je eigen drank mee te nemen want anders is er geen reisbudget meer over.)

Lees ook deze tips voor een lange autorit met kinderen

Spelletjes tijdens de autovakantie met kids

Heb je nog wat hulp nodig bij het bedenken van spelletjes dan zijn dit wel leuke ideetjes om de tijd te doden:

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…

Iemand zegt dit zinnetje luidop en denkt daarbij aan een item dat goed zichtbaar is voor de deelnemers. De deelnemers gaan dan één voor één raden wat het kan zijn of ze gaan vragen stellen waar de uitdager enkel ja of nee op mag antwoorden.

Lees ook: spelletjes voor op reis

Nummerplaat spelletjes

Het snelst 10 verschillende landen noteren, het snelst 10 departementen zoeken van een bepaald land, zo heeft Frankrijk 102 departementen (dit zie je achteraan de nummerplaat).

Make your own rules

Onze alltime favorite voor een autovakantie met kids is “Make your own rules”. Je bedenkt met iedereen een aantal spelregels. Je moet een aantal items opsommen die je buiten ziet en daar een aantal punten op kleven. Ik verklaar me nader. Je zit bijvoorbeeld in een streek waar je veel tunnels, watervallen, schapen en koeien tegenkomt. De zaken die je het meest ziet geef je het minste punten, wat moeilijker te vinden is meer punten.

Belangrijk bij jongere kinderen is dat je niet teveel regels bedenkt, dat er een jury in de auto zit die alles controleert en dat je de kinderen als een samenwerkende vennootschap tegen de ouders laat strijden om zo geen onderliggende ruzie uit te lokken. Bij ons werkte dat dagelijks en de kinderen waren zonder overdrijven 2 uur aan één stuk zoet.

Zo bedachten wij deze regels in Noorwegen:

  • wit schaap: 1 punt
  • zwart schaap: 2 punten
  • koeien: 1 punt
  • tunnel: 5 punten
  • waterval: 5 punten
  • eland/vos: 100 punten
  • Belgische of Nederlandse nummerplaat: 30 punten

Lees ook: leuke onderwegcadeautjes!

Nog meer tips voor een autovakantie met kids

Blogger Nicole geeft aan dat luisterboeken ook een goede manier zijn om een lange autorit door te komen. Op deze manier hoorden zij drie delen van Harry Potter. Blogger Alyt geeft aan dat haar kinderen al weken voor een lange rit uitkijken naar dvd’s kijken op de achterbank. Daarnaast neemt ze kleine cadeautjes mee die ze krijgen als bijvoorbeeld de wekker afgaat. Of ik verstop ze in de auto en moeten ze ze zoeken.

Welke spelletjes doen jullie in de auto om de kinderen zoet te houden? En wat is jullie favoriete bestemming tijdens een autovakantie met kids?

Een aantal mooie autobestemmingen zijn:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.