Uitjes met kind | 30x BESTE Dagje uit met kinderen in Nederland

0

De leukste uitjes met kind in Nederland? Wij delen meer dan 30 favoriete uitjes voor een daguitstap met het gezin.

Mis jij een leuk uitje in dit overzicht van toffe uitstappen voor een dagje uit met gezin? Laat in de reacties jouw favoriete uitje weten, dan gaan we dat uitje zeker ook eens testen! Eerder deelden we kindvriendelijke uitjes in België! En dit zijn ideeën voor wat te doen met kids.

Uitjes met kind in Nederland

Efteling

De Efteling is voor mij het leukste pretpark in Nederland. Er zijn achtbanen, maar is is ook heel veel te doen voor kinderen. Er zijn heel wat attracties natuurlijk en ook is er het Sprookjesbos. Wij waren in de Efteling met jongere kinderen en ook toen was het al een hele leuke dag, waarin we lang niet alles konden doen. Bij de Efteling wil je niet in de rij staan om naar binnen te gaan, koop daarom je kaartjes alvast online!

Zijn je kinderen nog jong, is de Efteling wat duur of ver weg? Sprookjeswonderland in Enkhuizen is ontzettend leuk voor de kleintjes (peuters en kleuters).

Wildlands

Wildlands in Emmen is een combinatie van een dierentuin en een avonturenpark. Er zijn veel dieren te zien, maar de kinderen kunnen er ook veel spelen en er is een achtbaan. Een alles in een park dus. Mijn kinderen vonden dit een fantastisch uitje. Lees onze review van ons bezoek aan dit dierenpark.

Kinderboekenmuseum

Met mijn dochter was ik in het kinderboekenmuseum in Den Haag. Absoluut niet eentonig of saai. Juist hartstikke interactief en ook geschikt voor de allerkleinsten. Wij waren ontzettend enthousiast. Dit museum is zo leuk gemaakt en zit zo goed in elkaar, dat je terug blijft komen. Ik ken meerdere ouders die hier jaarlijks heengaan met hun kinderen.

Aviodrome

Voor ieder kind, en iedere volwassene, die gek is op de luchtvaart is Aviodrome een absolute aanrader. Aviodrome bestaat uit leren, ontdekken en spelen. Het luchtvaartthema is door het hele museum uitgewerkt. Vanaf de ingang tot aan de speeltuintjes! Ook mag je in een simulator een vliegtuig besturen en er is een 4D-film. Een aanrader en daarom ook onderdeel van de lijst met favoriete uitjes met kinderen.

Bekijk op de website de praktische info en bestel alvast je ticket!

Gaia Zoo

Gaia Zoo ligt in Limburg. Deze dierentuin is meerdere keren bekroond tot mooiste dierentuin van Nederland, en terecht!

Dit park is ontzettend mooi ingericht. Hoogtepunt van het bezoek was voor mij het moment dat de leeuwen te eten kregen. We zagen dat van dichtbij en je zag ook heel duidelijk hoe de verhoudingen tussen de leeuwen waren. De kinderen vonden de afwisseling erg leuk.

Museum Voorlinden
Museum Voorlinden

Museum Voorlinden

Een museum van moderne kunst in een lijst met leuke uitjes met kind? Ja! Want dit museum maakt kunst toegankelijk. Een maand na ons bezoek hebben de kinderen het nog steeds over het museum. Een zwembad waar je onder kan liggen, een spiegelhuis. Prachtig!

Museum Voorlinden maakt kunstmusea bezoeken laagdrempelig. Het is kunst, het is abstract soms maar het is ook speels en afwisselend. Hierdoor verdient dit museum in de buurt van Den Haag absoluut een plek in de favoriete uitjes in Nederland met kinderen.

Avonturenpark Hellendoorn

Blogger Anouk bracht laatste een hele dag door in Avonturenpark Hellendoorn met haar zoon. Aan het eind van de dag wilde hij nog lang niet naar huis. Het is een park met heel wat attracties en speeltuinen plus een watergedeelte. Voor iedere leeftijd is er genoeg te doen.

Het fijne aan dit park is de combinatie van leuke, toegankelijke acttracties en het grote waterpark. Zeker op de mooie, warme dagen zijn kinderen hier de hele dag zoet met zwemmen en glijden.

NEMO

Het museum waar al mijn bloggers enthousiast over zijn. En terecht! Ik kom er zeker een keer per jaar met mijn kinderen. Het is een wetenschapsmuseum gericht op ontdekken. Er zijn heel veel plekken waar je iets kan doen, proberen of ontdekken. Het is soms wel erg druk maar omdat er zoveel plekken zijn waar je iets kan doen sta je nooit lang te wachten.

Voor kinderen is NEMO ontzettend interessant en leuk, voor ouders is er ook genoeg te beleven. Je bent er met gemak een dag zoet en het jaar erop wil je weer terug. Op zondagen zijn er geregeld speciale lezingen voor kinderen, deze worden aangekondigd op de website. Als je kind erbij wilt zijn heb je een toegangskaartje nodig.

Pampus

Een dagje varen vanuit Amsterdam, dat kan naar het eilandje Pampus. Je vindt hier een fort op een onbewoond eiland. Dat klonk voor blogger Nicole als muziek in haar oren, en samen met haar zoon stapte ze op de boot in Noord-Holland.

De combinatie van het varen, het fort ontdekken en de Xperience tocht maakt dit een van de leukste uitjes met kinderen in Nederland.

Verzetsmuseum Junior

Ook in Amsterdam, vlakbij dierentuin Artis, is het Verzetsmuseum. Het gedeelte voor volwassenen vond ik niet heel interessant, het Junior gedeelte maakte ontzettend veel indruk.

Hier volg je vier verhaallijnen. Deze verhaallijnen zijn interactief uitgewerkt, waardoor je echt in de verhalen komt. Indrukwekkend is dat deze verhalen van echte mensen zijn, en je volgt ze niet alleen tijdens de oorlog maar ook in de rest van hun leven. Het is zien, wandelen en doen.

Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, want wat je ziet, hoort en leest is heel indrukwekkend. Geen doorsnee, luchtig uitje, wel enorm de moeite waard. Lees onze review.

Doe Museum

Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is een dagtrip waard, zeker op mooie dagen. Dee valt absoluut onder onze favoriete uitjes met kind in Nederland.

Je hebt hier binnen en buiten een hele hoop te doen, met onder andere het kindererf, Dorp en handboogschieten. Blogger Hilda was er op een regenachtige dag en bracht er zes uur door en had nog niet alles gedaan.

Doe Museum

Blogger Alyt was onlangs in het Doe Museum in Veendam, Groningen. Dit is een heel gemoedelijk museum waar ontzettend veel te doen is. Van Graffiti spuiten tot spelen met heel veel LEGO. Het is met recht een DOE museum!

Blogger Alyt bracht hier met haar gezin een dagdeel door en ze waren eigenlijk nog niet uitgespeeld. Omdat je zo actief bezig bent vliegt de tijd voorbij.

kerstvakantie uitjes voor gezinnen
Orchideeën hoeve

Orchideeën hoeve

De Orchideeën hoeve was zo’n verrassing voor ons. Met prachtige tuinen en planten, watervallen en rotsen. En daarnaast ook nog veel dieren en een grote speeltuin.

Vanaf het moment dat je binnenkomt kijk je je ogen uit. Er is steeds weer iets anders te ontdekken. Is het een botanische tuin, is het een dierentuin, is het een indoor speeltuin? Het is een mix van deze drie en dat maakt het ook zo leuk.

Het allermooiste was de enorme ruimte met hangende planten: WOW! Dit uitje is geheel overdekt en toegankelijk met rolstoel en kinderwagen. Perfecte locatie voor een uitje met de hele familie.

Tikibad

Bij Duinrell hoort ook het Tikibad. Een enorm zwembadcomplex met heel veel glijbanen. Ik ben overal vanaf geweest en sommige zijn erg spannend.

Gelukkig zijn er ook veel opties als je liever niet van die hele spannende glijbanen gaat. Het Tikibad bezoek ik met mijn kinderen pas als ze wat ouder zijn en goed kunnen zwemmen, dan haal je veel meer uit het bezoek!

Natuurmuseum Fryslan

Blogger Alyt test graag uitjes voor Reistipsmetkids. Maar zelden kwam ze zo enthousiast terug als na het bezoek aan Natuurmuseum Fryslân.

De OnderWaterSafari was het hoogtepunt van het bezoek, helaas is deze inmiddels al een paar maanden in onderhoud. De rit duurt 6 minuten en onderweg hoor en zie je van alles. Je mag geen foto’s maken en dat maakt de rit eigenlijk nog wel indrukwekkender.

Daarnaast heeft het museum nog veel meer leuke tentoonstellingen. En er is een groot skelet van een walvis. Je bent hier met gemak een dagdeel zoet. En alleen al voor de onderwatersafari kom je nog eens terug.

Keukenhof

Uniek aan de Keukenhof, vergeleken met de rest van de lijst van uitjes met kind, is dat het slechts een aantal weken per jaar geopend is. De bekende attractie, waar jaarlijks heel wat Nederlanders en toeristen op af komen, is geopend in het voorjaar.

Afgelopen jaar ging blogger Nicole hierheen met haar gezin. En in tegenstelling tot wat je misschien verwacht van een grote bloementuin, is hier heel veel te doen voor kinderen.

Wandelen over de leuke bruggetjes, de speurtocht volgen, spelen in de grote speeltuin, een boottocht maken en op woensdagmiddag bezoek je het sprookjesfestival.

Linnaeushof

De grootste speeltuin van Europa, dat valt dan haast direct onder de leukste uitjes met kind.

Mijn zoon was met zijn vriendje naar de Linnaeushof, op een mooie dag in het voorjaar. Het is de grootste speeltuin van Europa en dat houdt ook in dat je aan een dag speelplezier eigenlijk nog niet genoeg heb.

Ideaal is dat er binnen en buiten speelmogelijkheden zijn. En op warme dagen dan is het waterstuk ook open. De kinderen hebben hier het grootste gedeelte van de dag gespeeld.

Madurodam

Madurodam, Nederland in het klein. Maar is dat ook leuk om met kinderen te bezoeken?

Ja! Dat zegt blogger Anouk, die hier samen met haar zoon was. Want naast de kleine gebouwen, waarmee je veel van Nederland ziet, zijn er ook allerlei attracties!

Het uitje is interactief. En hoe leuk is het als je gebouwen uit jouw eigen stad terugvindt in Madurodam?

Beeld en Geluid

Een heel tof museum in Hilversum is Beeld en Geluid. Dit is een heel interactief museum waarin de media centraal staat. Dat varieert van het presenteren van een journaal tot meedoen met Kinderen voor Kinderen.

De activiteiten variëren: sommige zijn heel tof voor de kinderen, andere zijn een feest van herkenning voor de ouders. Je bent hier al snel uren zoet, omdat de meeste dingen zo leuk zijn om te doen. Lees ook onze andere tips voor Hilversum.

This is Holland

Gaat het om een leuk uitje met kind in Nederland, dan mag je de 5D ervaring “This is Holland” toch niet overslaan in de lijst.

Voor deze ervaring is er 2 jaar lang op diverse ervaringen in Nederland gefilmd. En het resultaat zie je vanaf een bank. Je zit op een bank en het lijkt alsof je echt over Nederland vliegt. De ervaring is eigenlijk niet uit te leggen, je moet het ervaren. This is Holland vind je in Amsterdam-Noord en is daarmee goed te combineren met de andere kinderactiviteiten in Amsterdam.

Dinoland Zwolle

Volgende tip voor een van de leuke uitjes met kind is Dinoland in Zwolle.

In Dinoland staan natuurlijk allerlei dinosaurussen, vlakbij de ingang is er de T-Rex expeditie. Deze expositie is gemaakt in samenwerking met Naturalis. Je ziet allerlei dino’s en ook kom je het een en ander over dino’s te weten. Bij de ingang staat een enorm T-Rex skelet op ware grootte!

Naast de dinosaurussen is er nog meer te doen. Zo is er een hoogteparcours voor kinderen vanaf 1,30 m., er is een laagteparcours, minigolf, speeltuin, speurtocht en een binnenspeeltuin. Het is een zeer divers uitje.

Berkenhof Tropical Zoo

Gaan we verder naar Zeeland, waar je Berkenhof Tropical Zoo vindt. Een jungle in Zeeland, waar je verschillende dieren kan spotten als krokodillen, slangen en schildpadden. Er is een vlindertuin, fossielenmijn en een dino expo.

Ook tof is de Kids jungle, een binnenspeeltuin van 1200 m2. Het is een uitje met allerlei leuke activiteiten. En een prettige afwisseling tussen dieren kijken, ontdekken en spelen. Zeker een aanrader als je in Zeeland met kinderen bent!

Hoge Veluwe

Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is een van de Nationale Parken in Nederland. Reden om deze tussen de leuke gezinsactiviteiten en toffe uitjes met kind te zetten is omdat er veel te doen is. En dit natuurgebied is uiteraard heel erg mooi, in ieder seizoen.

Het gebied bestaat uit bossen en zandvlaktes, maar er is ook een indrukwekkend kunstmuseum: het Kröller-Müller museum. Het gehele jaar door zijn er activiteiten voor gezinnen, The Nature Game is daar een van.

Blogger Nicole ging met haar zoon en de iPad op pad, op zoektocht naar het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum. Het spel zit goed in elkaar en er is een prettige afwisseling tussen opdrachten en verhalen. Doordat het spel ook echt jouw locatie volgt door het park voelt het heel persoonlijk. Lees ook wat er verder te doen is op de Veluwe met kinderen!

Muiderslot

Het Muiderslot is het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland. Nu is het een museum. En dan is de vraag: is dit ook leuk als een uitje met gezin?

Op een zonnige, koude zondag in januari gingen wij met de kinderen naar Muiden. Op pad naar het Muiderslot. We begonnen met een bezoek aan de kasteeltuin en een rondje over de dijk. In de zomer is dit waarschijnlijk een heel fijne plek om even te relaxen. Nu in de winter was het erg fris in de wind, dus we gaan door naar het slot.

In het slot zijn twee routes uitgezet: de ridderroute en de torenroute. Je mag zelf bepalen in welke volgorde je de routes loopt en als je wilt kan je de routes een aantal keer lopen. Onderweg kom je in allerlei kamers en op verschillende plekken zijn leuke activiteiten te doen. Favoriet bij de kinderen: de Oud-Hollandse spelletjes en het computerspel waarbij je stene op indringers gooit.

Al op de weg terug naar huis stellen de kinderen de vraag of we vaker naar het Muiderslot kunnen gaan! Zeker een aanrader dus. Als je wilt kan je vanaf het Muiderslot naar Pampus varen. Op die manier combineer je twee uitjes.

Zeehondencentrum Ecomare

Als je naar Texel met kinderen gaat wil je een bezoek aan het zeehondencentrum Ecomare eigenlijk niet overslaan.

Je gaat naar Ecomare om naar zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren te kijken. Maar er is meer: je kan ook het een en ander leren over het Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en de natuur op Texel. Vanaf Ecomare zijn er diverse excursies mogelijk en in de vakantieperiodes organiseren ze extra activiteiten voor kinderen.

Op vakantie naar een waddeneiland, wat sowieso een aanrader is als je zoekt naar leuke uitjes met kind: wij maakten een overzicht van de leukste waddeneilanden!

Spoorwegmuseum

Een van de leukste, kindvriendelijke musea in Utrecht vinden wij het Spoorwegmuseum. Zeker een vermelding in het overzicht van uitjes met kind waard.

In het Spoorwegmuseum is de treinliefhebber helemaal op zijn plaats. Er is veel te zien en te doen en dit museum is een aanrader voor jong en oud. 

Je wandelt door de tijd in het museum, want je komt binnen bij het in 1874 gebouwde Maliebaanstation. Prachtig! Daarna kom je te weten hoe het treinvervoer in de afgelopen jaren ging. Voor kinderen is er een speurtocht en er zijn een aantal attracties voor kinderen.

Andere aanraders in Utrecht zijn onder andere het Universiteitsmuseum met de botanische tuin, Museum de Speelklok en het Nijntje Museum.

Dierenpark Amersfoort

Een van de dierentuinen waar mijn zoon helemaal gek op is (en hij is echt heel gek op dierentuinen) is Dierenpark Amersfoort. Ik hoor het hem nu ook al zeggen: het is geen dierentuin, maar een dierenpark.

Wat dit park sowieso al leuk maakt voor kinderen is de Klim Alles-route. Via deze route ga je onderdoor, bovenlangs en achterom de dierenverblijven via de paadjes, touwbruggen, tunnels en glijbanen. Een heel bijzondere manier van door een dierentuin lopen.

Er is veel te doen en te zien in dit dierenpark. Het ziet er verzorgd uit en er zijn veel dieren te bewonderen. De presentaties, de ontmoetingen met dierenverzorgers, de avontuurlijke paadjes en diverse horeraca maken het tot een heerlijk dagje uit. Combineer je verblijf eventueel met een dagdeel in Soest met kinderen. Aanrader daar is pannenkoekenrestaurant De Smickel.

Schateiland Zeumeren

De volgende van de aanraders voor uitjes met kind ligt in recreatiegebied Zeumeren, bij Voorthuizen. Schateiland Zeumeren is het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland! Blogger Jolanda ging hierheen met haar zoon.

Het Schateiland bestaat uit drie gedeeltes: een schip met daaronder de kapiteinshut, de vissershut, de peuterspeelhoek en het zeemansgevecht. Er is ontzettend veel te doen en het ligt redelijk centraal in Nederland!

Klok & Peel

Museum Klok & Peel

Het Museum Klok & Peel in Noord-Brabant bestaat eigenlijk uit twee musea. Het ligt in natuurgebied de Peel. Je komt het een en ander te weten over de Peel en de dieren die er leven en daarnaast ontdek je van alles over klokken en beiaards. Het is een leuke combinatie en daarom staat deze tip in het overzicht van toffe uitjes met kind.

Met een speurtocht in de hand ga je op pad door museum De Peel. Er komt onder andere een enorme vinvis voorbij zwemmen, gevolgd door een paar (prehistorische) haaien en dolfijnen. Er zijn interactieve presentaties met beeld en geluid, maar ook de vele opgezette of gereconstrueerde dieren zijn echt bijzonder om te zien.  

Daarna bezoek je museum Klok, waar je onder andere de klokken mag luiden. Er is onder andere een hele ruimte gevuld met verschillende soorten bijzondere uurwerken en een aantal ervan mag je zelf in beweging zetten.

Zijn je kinderen wat ouder, dan kan je dit eventueel combineren met Mind Mysterie in Horst. Of combineer het met wandelen in Nationaal Park De Groote Peel, waar diverse wandelroutes zijn uitgezet.

uitjes met kind
Kasteeltuinen Arcen

Kasteeltuinen Arcen

Iets verder naar het zuiden, in Limburg bij Venlo, vind je de Kasteeltuinen Arcen. Wij waren hier met het gezin en we vonden het een heel tof uitje. Vooropgesteld: wij houden van natuur, buiten zijn en wandelen.

In de Kasteeltuinen Arcen vind je precies dat. Het is een combinatie van een aantal hele mooie tuinen: de een nog mooier dan de ander. Daarnaast zijn er leuke doorkijkjes en er zijn allerlei toffe kinderactiviteiten te doen. Als een speeltuin, er is een vlot, er is (gratis) minigolf en vinden jullie de glijbaan die verstopt zit in een van de tuinen?

Wij brachten hier uren door en gaan graag nog eens terug om het geheel nog rustiger te kunnen bekijken!

uitjes met kind

De Spelerij – Uitvinderij met kinderen

Een van de leuke uitjes met kind in het oosten van het land is De Spelerij – Uitvinderij. Blogger Alyt was hier en ze zei dat ze nog nooit zoiets gezien had.

Buiten, in de Spelerij, kan er naar hartenlust ontdekkend worden gespeeld op de fantasierijke speelplekken en speeltoestellen. Binnen, in de Uitvinderij, kun je in de werkplaats verschillende kunstwerken maken.

Als je het park oploopt zie je allerlei kleurrijke en kunstzinnige speeltoestellen en speelplekken. Loop door rioolbuizen, vang je schaduw, zet mechanismen in werking of ga in de monorail zitten. De kinderen wisten van verbazing niet waar ze moesten beginnen.

En binnen in de Uitvinderij is een grote, overdekte werkplaats waar kinderen hun eigen kunstwerken maken. Het lijkt een beetje op het technieklokaal van de middelbare school.

Alyt schreef: “Het is zo anders dan andere parken. Fantasievol, lekker de handen uit de mouwen steken, ontdekken en spelen. De meiden vonden de rolletjesglijbaan het allerleukst en wij als ouders vonden de Uitvinderij het leukst!”

uitjes met kind
Walibi

Uitjes met kind – Tieners en Pubers

Ga je op een uitje met kind boven de 10 jaar, dan zijn er natuurlijk allerlei andere uitjes die een stuk leuker zijn. Dit zijn onze 5 aanraders – de linkjes verwijzen direct naar de website van de aanbieder!

#1 WALIBI – met veel achtbanen en andere spannende attracties en ook nog een stukje betaalbaarder dan bijvoorbeeld de Efteling.

#2 TOVERLAND – attractiepark in Limburg met leuke achtbanen!

#3 ICE Karten – in de buurt van Breda kan je het hele jaar door gaan ice karten. Mijn man deed dit eens en vond het echt heel leuk om te doen.

#4 Roller Dreams – In Amsterdam kan je naar een gave rolschaatsbaan met een jaren ’80 thema. Een tof en actief Instagram-waardig uitje!

#5 WONDR Experience – Ook in Amsterdam, een wondere wereld met 15 interactieve installaties (1200 m2), grote ballenbak en andere Instagram-waardige ruimtes!

Meer uitjes met kind

We hebben er al heel veel gedeeld, maar er zijn natuurlijk veel en veel meer toffe uitjes voor gezinnen in Nederland. Dit zijn een aantal extra tips:

Dat zijn ze, de leuke uitjes met kind in Nederland. Er zijn natuurlijk nog veel meer toffe tips voor gezinsuitstappen, dus deel jouw favorieten zeker met ons. Of bekijk op onze uitjes getest pagina andere tips! En wil jij ook uitjes testen en houd je van schrijven? Kijk dan eens of het iets is om je als reisblogger aan te sluiten bij Reistipsmetkids!

Meer overzichtsartikelen:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.